ASR Autoverzekering

Tot één van Nederlands grootste verzekeringsmaatschappijen behoort ASR Nederland. Het bedrijf is een beursgenoteerde onderneming, dat in de periode 2008 tot 2017 tijdelijk onderdeel van de Nederlandse Staat was. Onder de vlag van ASR vallen ook verzekeringsmaatschappijen als de Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Ditzo.

ASR is gespecialiseerd in allerlei producten

De maatschappij is gespecialiseerd op financiële producten van allerlei gebieden, zoals verzekeringen, beleggen, pensioenen en hypotheken. Zij bieden deze producten aan, aan particulieren, maar ook ondernemingen kunnen er zakelijke financiële diensten afnemen.

ASR werd in 1997 opgericht na een samenvoeging van Stad Rotterdam verzekeringen, Europeesche Verzekeringen en de Amersfoortse. Eind vorige eeuw volgde een overname door Fortis en werd de naam aangepast naar Fortis Verzekeringen.

Kent u Fortis nog?

Maar toen in 2008 de kredietcrisis uitbrak, werden de Nederlandse onderdelen van Fortis onder bewind van de Nederlandse Staat geplaatst en later opgesplitst, waardoor ASR weer de oude naam terug kreeg. Per 2013 werd de nieuwe naam officieel ASR.

Het hoofdkantoor van a.s.r. staat in Utrecht. Per 2018 is er een overname afrond van verzekeringsmaatschappij Generali Nederland.

De autoverzekering van ASR, hoe werkt het?

Een autoverzekering wordt afgesloten om de schade die iemand veroorzaakt aan een ander voertuig te dekken. Het afsluiten van een autoverzekering is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

Dit betekent dat als iemand een auto aanschaft, wettelijk verplicht is hier een autoverzekering voor af te sluiten. Dit is zo geregeld in alle landen in de Europese Unie en heeft tot doel om slachtoffers van verkeersongevallen te beschermen.

Alle verzekeraars zijn verbonden aan dezelfde regels, of je nu een verzekering hebt bij Delta Lloyd, Lancyr of Nationale Nederlanden.

Is dit ook zo bij de overheid? Werken die samen met ASR?

Alleen de voertuigen van de Nederlandse overheid, zoals Defensie, politie en Rijkswaterstaat vallen niet onder deze verplichting. De eventuele schade, veroorzaakt door overheidsvoertuigen worden afgehandeld door het Ministerie van Financiën.

De autoverzekeringen bestaan uit een drietal soorten dekkingen: de WA verzekering, de beperkt cascoverzekering en de volledige cascoverzekering, in de volksmond ook wel allrisk genoemd.

Er zijn allerlei aanvullende verzekeringen mogelijk bij ASR

Per verzekeraar kunnen er nog allerlei andere aanvullende verzekeringen, zoals een inzittendenverzekering aangeboden worden, maar wettelijk liggen bovenstaande drie soorten dekkingen vast, die elke verzekeraar van autoverzekeringen moet aanbieden.

Sinds 1982 bestaat er de zogenaamde bonus-maluskorting. Met dit systeem wordt een bestuurder beloont bij het schadevrij rijden en gestraft, wanneer hij schade maakt.

De bonus-malusladder bij ASR

Elk jaar dat een bestuurder geen schade claimt stijgt hij een trede op de bonus-malus ladder. Aan deze trede zit een bepaald percentage premiekorting.

Wanneer hij in een jaar wel schade claimt, dan is het gebruikelijk dat de verzekerde vijf treden daalt. Wanneer een verzekerde de hoogste trede bereikt heeft, is het mogelijk om een maximale korting op de premie te krijgen van rond de 75%. Bij overstap naar een andere autoverzekering, neemt de verzekerde het aantal schadevrije jaren mee.

De ASR autoverzekering

Ook ASR biedt een autoverzekering aan. Voor een particuliere autoverzekering gelden de volgende voorwaarden: De auto moet voornamelijk gebruikt voor particulier gebruik, de auto heeft een Nederlands kenteken en de auto weegt maximaal 3.500 kilogram.

De zakelijke autoverzekeringen van ASR

Wanneer een auto vooral zakelijk gebruikt wordt, dan dient de verzekerde een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Ook a.s.r. biedt de autoverzekering aan met de bovenstaande drie wettelijke dekkingen.

WA verzekering bij ASR

Dit is de goedkoopste basisverzekering en wordt voornamelijk afgesloten voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. De WA verzekering dekt de schade die een verzekerde maakt aan de auto of de spullen van de tegenpartij.

Het is mogelijk om bij deze verzekering een pechhulp service te nemen, zodat je bij eventuele pech altijd op hulp kunt rekenen.

Onder invloed ben je natuurlijk niet verzekerd

Wanneer de verzekerde schade veroorzaak onder invloed van alcohol of drugs of hij rijdt door na een ongeval, dan wordt de schade aan de tegenpartij niet gedekt. ASR betaald wel de schade uit aan de tegenpartij, maar zal dan de schade verhalen op de verzekerde.

Een extra optie die standaard in de de dekking is opgenomen is ‘no-blame’ optie. Als de verzekerde een schade claimt, maar kan bewijzen dat dit niet zijn schuld is, dan hoeft hij niet te dalen op de bonus-malus ladder. Hij behoudt dan zijn premiekorting.

WA + Casco Beperkt bij ASR

Bij deze dekking geldt de WA dekking, waarbij de schade aan de tegenpartij vergoedt wordt. Daarnaast kan bij eventuele situatie ook schade gedekt worden bij schade aan het voertuig van de verzekerde zelf.

Dit betreft situaties zoals brand, diefstal, natuurgeweld of een loslopend dier. Wanneer de auto van de verzekerde totall loss wordt verklaard dan vergoed ASR de auto op basis van de dagwaarde van de auto.

Ook bij deze verzekering is de ‘no blame’ optie meegenomen, waarbij de verzekerde niet daalt op de bonus-malus ladder, wanneer hij niet de veroorzaker van een ongeval is. De verzekerde kan kiezen voor een eigen risico € 0,- € 150,- € 250,-of € 500,-. Hoe hoger het eigen risico, des te lager de premie is.

WA + Casco allrisk bij ASR

Deze verzekering dekt alle gevolgen zoals de WA + Casco Beperkt verzekering, maar de verzekerde krijgt ook schade aan de auto vergoedt die niet voldoen aan de voorwaarden zoals die gesteld bij de WA + Casco Beperkt verzekering.

Hier wordt alleen schade aan eigen auto vergoedt in bijzondere situaties. Bij de allrisk verzekering krijgt de verzekerde ook vergoeding wanneer zijn eigen auto schade oploopt bij een ongeval, ook bij eigen schuld, maar ook bij vandalisme.

Ook zal a.s.r. uitkeren, wanneer er diefstal of joyriding van de auto plaatsvindt. Normaal wordt ook hier bij totall loss verklaring van de auto de dagwaarde uitgekeerd.

Wanneer de auto van de verzekerde nieuw gekocht is wordt de nieuwwaarde uitbetaald. Bij de allrisk verzekering kan de verzekerde ook kiezen voor een eigen risico, waarmee hij de premie kan verlagen.

Extra aanvullende verzekeringen

Ook biedt a.s.r. een schadeverzekering inzittenden aan. De verzekerde die vaak met inzittenden in zijn auto heeft kunnen hier baat bij hebben, wanneer er schade aan personen of letsel ontstaat aan inzittenden.

Dit kan ook ernstige schade, zoals invaliditeit of zelfs overlijden. Als iemand invalide raakt en niet meer kan werken dan keert a.s.r. de schade uit. Ook bij overlijden van de inzittende dan kan a.s.r. uitkeren, zoals bijvoorbeeld de uitvaartkosten.

Bij letselschade kan eventueel geëiste smartengeld ook vergoedt worden. De maximale vergoeding is 1 miljoen euro.

Vergelijker

Summary
Review Date
Reviewed Item
ASR Autoverzekering vergelijken
Author Rating
51star1star1star1star1star